Zapiekanka makaronowa z polędwica i warzywami

Zapiekanka makaronowa z polędwica i warzywami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: eluchap
Taka zapiekanka może być alternatywą na szybki obiad w tygodniu.

Składniki

  • 250 g makaronu muszelki
  • 150 g polędwicy drobiowej w plasterkach
  • kawałek zielonej i żółtej cukinii
  • 2 małe marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek pora
  • 3 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 50 g mrożonego szpinaku
  • 20 czarnych oliwek
  • zioła prowansalskie,sól,pieprz kolorowy do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Sos:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g startego żółtego sera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól,pieprz kolorowy,szczypta ostrej papryki do smaku

Przygotowanie


  1. Wszystkie składniki sosu połączyć, doprawić do smaku przyprawami.

    Makaron ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Polędwicę pokroić w kwadraciki. Cukinię i paprykę umyć usunąć pestki. Pokroić w kostkę.
    Marchewkę obrać i również pokroić w kostkę. Por w krążki.
    Wszystkie warzywa plus groszek i szpinak poddusić na oleju. Makaron wymieszać z warzywami i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
    Zalać składniki w naczyniu sosem.
    Zapiekać około 30 minut w temp. 180C.

Komentarze do przepisu (1)

bryssska 19 marca 2018
To co najbardziej lubię czyli mięso i warzywa razem, a jeszcze do tego makaron, pycha ;-)
Składniki
  • 250 g makaronu muszelki
  • 150 g polędwicy drobiowej w plasterkach
  • kawałek zielonej i żółtej cukinii
  • 2 małe marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek pora
  • 3 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 50 g mrożonego szpinaku
  • 20 czarnych oliwek
  • zioła prowansalskie,sól,pieprz kolorowy do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Sos:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g startego żółtego sera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól,pieprz kolorowy,szczypta ostrej papryki do smaku
Składniki