Zapiekanka makaronowa z patelni

Zapiekanka makaronowa z patelni
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: anetiss
Pyszna zapiekanka w stylu fit która przygotujesz bez użycia piekarnika :)

Składniki

  • makaron pełnoziarnisty z 5 zbóż 80 g
  • fasolka szparagowa 200 g
  • pomidor koktajlowy 100 g
  • szynka szwarcwaldzka 30 g
  • Cebula 50 g
  • Oliwa 5 g
  • czosnek 2 ząbki
  • bazylia, oregano, tymianek, gałązka rozmarynu

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie – gotuj go trochę krócej, niż opisano to na opakowaniu. Fasolkę świeżą gotuj chwilę na parze lub w osolonej wodzie. Jeżeli używasz fasolki mrożonej, nie musisz tego robić. Pomidorki sparz i obierz ze skorki. Na patelni do smażenia niskotłuszczowego na łyżeczce oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w paski szynkę. Mieszaj składniki, aby się nie przypaliły. Wyłącz gaz i dodaj na patelnię makaron, fasolkę oraz pomidorki i startą na tarce mozzarellę. Dopraw wszystko solą, świeżo mielonym pieprzem, bazylią, oregano, tymiankiem i dodaj gałązkę rozmarynu. Wymieszaj składniki, włącz gaz i przykryj patelnię przykrywką. Duś około 15 minut, aż ser się roztopi i smaki przejdą się na wzajem.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 25 lutego 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • makaron pełnoziarnisty z 5 zbóż 80 g
  • fasolka szparagowa 200 g
  • pomidor koktajlowy 100 g
  • szynka szwarcwaldzka 30 g
  • Cebula 50 g
  • Oliwa 5 g
  • czosnek 2 ząbki
  • bazylia, oregano, tymianek, gałązka rozmarynu
Składniki