Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie polecam na gorąco i na zimno. Nie jest pracochłonne, ale bardzo smaczne:)
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 582
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 924
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 252
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 582
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 924
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 252
Składniki
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu na "al dente". Na patelni podsmażamy na łyżce oleju pokrojone w drobną kostkę cebule, marchewkę i seler. Dodajemy mięso mielone i pomidory. Gotujemy chwilkę na małym ogniu. Na koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oregano (można też dać szczyptę cukru do smaku).
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Różyczki brokułu blanszujemy we wrzątku przez ok. 5 minut (jeśli lubimy bardziej miękkie można blanszować dłużej). Przelewamy zimną wodą. Robimy sos beszamelowy z masła, mąki i mleka. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Połowę makaronu układamy na dnie naczynia, następnie mięso z sosem, resztę makaronu i na koniec brokuł. Polewamy wszystko beszamelem i posypujemy startym żółtym serem (najlepiej typu gruyere, miękki, ciągnący się).
Zapiekankę pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku około 20 - 30 minut. Można zmniejszyć temperaturę i piec dłużej w przypadku, gdy chcemy podać zapiekankę z opóźnieniem na ciepło. Smacznego!