Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Smakowita zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami.

Składniki

  • 300 g makaronu ugotowanego
  • cebula
  • 250 g pieczarek
  • 300 g mięsa mielonego
  • szklanka groszku (mrożony lub z puszki)
  • cukinia
  • papryka
  • 150 g sera żółtego tartego
  • szklanka wody lub bulionu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej
  • suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć razem z cebulką. Gdy będą już podsmażone ściągnąć z patelni. Dodać odrobię oleju i podsmażyć mięso mielone, gdy mięso będzie częściowo podsmażone dodajemy paprykę i groszek jeżeli mamy mrożony. Gdy papryka będzie już trochę miękka dodajemy (groszek jeżeli mamy z puszki), podsmażone pieczarki, oraz cukinię. Wszystko podlewany bulionem , na początek nie wielką ilość bulionu (cukinia puszcza soki), jeżeli będzie za mało dolewamy więcej bulionu. Na koniec wszystko doprawiamy przyprawami i dodajemy przecier pomidorowy.
    Podsmażamy jeszcze przez chwilę. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy warzywa i posypujemy tartym serem.
    Zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 21 lipca
Przepysznie sie prezentuje!
smaker 22 lipca
Tyle smaków zamkniętych w jednej zapiekance - świetny pomysł!
Składniki
  • 300 g makaronu ugotowanego
  • cebula
  • 250 g pieczarek
  • 300 g mięsa mielonego
  • szklanka groszku (mrożony lub z puszki)
  • cukinia
  • papryka
  • 150 g sera żółtego tartego
  • szklanka wody lub bulionu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej
  • suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól, pieprz
Składniki