Zapiekanka makaronowa z mięsem i czerwonym sosem

Zapiekanka makaronowa z mięsem i czerwonym sosem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Vanada
Danie dość szybkie, syte,rodzinka się u mnie zajada.

Składniki

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu - all dente.

  2. Na suchej patelni teflonowej przesmażyć zmieloną łopatkę wieprzową z przyprawami. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty ząbek czosnku i cebulę bardzo drobno pokrojoną.

  3. Zabieramy się za sos: Na łyżce oliwy z oliwek zrumienić ząbek czosnku a następnie dodać koncentrat pomidorowy i krótko przesmażyć. Wlać passatę i ok 2 szklanki wody. Przyprawić przyprawami tzn. bazylia, kapary, oliwki, oregano itd. Można dodać gałązkę lubczyku, natkę pietruszki i selera - pod koniec gotowania wszystkie zieleniny wyciągnąć z sosu. Gotować ok 1 h na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło.

  4. Do dość duzego naczynia żaroodpornego wlewamy nalewkę sosu, układamy warstwę makarony, na to mięso, trochę sera zółtego, smarujemy ponownie sosem. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzchu zapiekanki powinien być makaron i ser żółty. Całość polać pozostałym sosem.

  5. Piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pierwsze 25 min pod przykryciem, potem ściągnąć pokrwę aby zapiekanka się ładnie przyrumieniła.

  6. Najlepiej wyciągnąć zapiekankę z piekarnika jakieś 10 - 15 min przed podaniem - ładnie nam się wtedy zetnie.

  7. Smacznego

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 14 czerwca 2012
Uwielbiam :)
Wisienka1986 19 lipca 2012
Mój chłopak uwielbia tą zapiekankę! Z wierzchu jest super chrupiąca, pyyychotka:) Tylko następnym razem... Czytaj całość »
Mój chłopak uwielbia tą zapiekankę! Z wierzchu jest super chrupiąca, pyyychotka:) Tylko następnym razem zmienię mięsko na jakieś inne. Z mielonym powinna być jeszcze lepsza:)
Garndzilla 20 września 2012
A nie lepiej napisać, że zamiast tej całej Passaty pomidorowej można dodać zwykły domowy przecier pomidorowy? :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki