Zapiekanka makaronowa z kurkami i klopsikami ajvar

Zapiekanka makaronowa z kurkami i klopsikami ajvar
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: DoktorGosia
Połączenie kuchni bałkańskiej, włoskiej i polskiej - pyszna, sycąca zapiekanka z makaronu z klopsikami łączy w sobie delikatność kurek w śmietanie i pikantność bałkańskiej pasty z pieczonej papryki. Pyszne, pożywne i nieoczywiste danie.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego z piersi indyka
  • 3 łyżki pasty ajvar
  • Śmietanka 18% - 150 ml
  • Pół szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 jajko
  • 150 g kurek
  • 150 g mozzarelli
  • 250 g makaronu

Przygotowanie

  1. Przygotuj mięso: do mięsa mielonego dodaj jajko, ajvar, bułkę tartą i łyżeczkę soli oraz oregano. Wymieszaj i uformuj małe klopsiki.

    Ugotuj makaron al dente.

  2. Na maśle podsmaż kurki, osól do smaku.

  3. Dodaj śmietankę. Jak śmietanka zgęstnieje, dodaj bulion o oregano. Duś jeszcze przez chwilę.

  4. Zalej makaron sosem z kurkami. Ułóż klopsiki, posyp oregano o mozzarellą.

  5. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

  6. Serwujemy ze świeżymi warzywami.

Komentarze do przepisu (2)

Agusiowesmakolyki 04 stycznia
Uwielbiam zapiekanki.
SprytnaChochla 04 stycznia
Super!
Składniki
  • 0,5 kg mięsa mielonego z piersi indyka
  • 3 łyżki pasty ajvar
  • Śmietanka 18% - 150 ml
  • Pół szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 jajko
  • 150 g kurek
  • 150 g mozzarelli
  • 250 g makaronu
Składniki