Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami

Przygotowanie

  1. - Makaron gotujemy al dente.

    - Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.

    - Kroimy w kosteczkę cebulę i dodajemy do podsmażonej wędliny.

    - kroimy pieczarki oraz paprykę w kostkę i dodajemy na patelnię gdy Cebula zmięknie. Podsmażamy do momentu, aż woda z pieczarek odparuje.

    - Pod koniec smażenia dodajemy pokrojonego pomidora oraz przecier pomidorowy.

    - Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz czerwoną papryką.

    - W osobnej miseczce roztrzepujemy dwa jajka i dodajemy je do startego na tarce sera. ( jeśli ktoś robi bez dodatku jajek ściera tylko ser na tarce).

    - Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron oraz podsmażoną wędlinę z warzywami. Mieszamy.

    - Dodajemy 2/3 startej porcji sera i ponownie mieszamy. Na koniec wykładamy pozostały ser na wierzch zapiekanki. Pieczemy około 25 minut.

Składniki