Zapiekanka makaronowa z indykiem i warzywami

Zapiekanka makaronowa z indykiem i warzywami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: basiliana
Makaron zapiekany z indykiem i warzywami to smaczne i sycące danie, które możemy do woli urozmaicać dodatkami. Ja oprócz tradycyjnych warzyw korzeniowych dorzuciłam kilka suszonych pomidorów i natkę pietruszki. Zapiekanka bardzo dobrze smakuje także z dodatkiem kukurydzy lub podsmażonego pora.

Składniki

  • Kolorowy makaron (u mnie torchietti ortolano) - 500 g
  • Filet z indyka - 400 g
  • Marchew - 1 sztuka
  • Pietruszka - 1 sztuka
  • Suszone pomidory z zalewy - 4 sztuki
  • Natka pietruszki - 1 garść
  • Woda - 200 ml
  • Ser żółty - 4 plastry
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Tłuszcz do smażenia indyka (np. masło klarowane)
  • Marynata do indyka:
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka
  • Czosnek - 1 ząbek, pokrojony w plasterki
  • Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka
  • Curry - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 2 szczypty
  • Pieprz ziołowy - 1 szczypta
  • Oregano - 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty mieszamy. Filet z indyka kroimy w kostkę, obtaczamy w marynacie i odkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.

  2. Marchew i pietruszkę kroimy w plastry i gotujemy na półtwardo w 200 ml wody.

  3. Indyka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do białości, a następnie dodajemy na patelnię ugotowane warzywa wraz z wywarem. Całość dusimy 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki.

  4. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z indykiem oraz warzywami i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Ser żółty kroimy w wąskie paski i układamy na makaronie. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 15 -20 minut w 160 st. C, do stopienia sera żółtego.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 10 listopada 2021
pyszotka;)
basiliana 11 listopada 2021
Dziękuję!
Składniki
  • Kolorowy makaron (u mnie torchietti ortolano) - 500 g
  • Filet z indyka - 400 g
  • Marchew - 1 sztuka
  • Pietruszka - 1 sztuka
  • Suszone pomidory z zalewy - 4 sztuki
  • Natka pietruszki - 1 garść
  • Woda - 200 ml
  • Ser żółty - 4 plastry
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Tłuszcz do smażenia indyka (np. masło klarowane)
  • Marynata do indyka:
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka
  • Czosnek - 1 ząbek, pokrojony w plasterki
  • Przyprawa do gyrosa - 1 łyżeczka
  • Curry - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 2 szczypty
  • Pieprz ziołowy - 1 szczypta
  • Oregano - 1/2 łyżeczki
Składniki