Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Najłatwiejsze do wykonania danie, a do tego szybko i smacznie. Nie wymaga o nas wiele wysiłku, a nasyci nawet męską część domowników.

Składniki

  • Makaron pełnoziarnisty 200 g
  • Boczek wędzony 250 g
  • Brokuł 1 szt.
  • Mozzarella 250 g (2 kulki)
  • Pomidory krojone bez skóry 1 puszka
  • Śmietana 18% 100 ml
  • Czosnek 2 ząbki
  • Bazylia 1 łyżeczka
  • Oregano 1 łyżeczka
  • Pieprz świeżo mielony
  • Sól
  • Świeża bazylia (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Boczek pokroić w słupki i podsmażyć do uzyskania brązowego koloru.

  2. Makaron podgotować w osolonej wodzie około 5 minut, ma być a'dente, odcedzić i wrzucić do foremki, w której będzie zapiekanka

  3. Brokuła gotować około 5 minut bez przykrywania, w wodzie z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli i cukru, odcedzić i podzielić na mniejsze różyczki.

  4. Śmietanę wymieszać z pomidorami i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię i oregano.

  5. Makaron wymieszać z boczkiem i śmietaną z pomidorami, oprószyć pieprzem i solą.
    Pomiędzy makaron i boczek powkładać kawałki brokuła, a na wierzchu położyć plastry mozzarelli, przyprawić pieprzem i odrobiną soli.

  6. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
    Zapiekanka najlepiej smakuje posypana listkami świeżej bazylii.

Składniki
  • Makaron pełnoziarnisty 200 g
  • Boczek wędzony 250 g
  • Brokuł 1 szt.
  • Mozzarella 250 g (2 kulki)
  • Pomidory krojone bez skóry 1 puszka
  • Śmietana 18% 100 ml
  • Czosnek 2 ząbki
  • Bazylia 1 łyżeczka
  • Oregano 1 łyżeczka
  • Pieprz świeżo mielony
  • Sól
  • Świeża bazylia (opcjonalnie)
Składniki