Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i sosem bolognese

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i sosem bolognese
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wjosna
Bardzo efektowne i smaczne danie - zapiekanka makaronowa z sosem bolognese owinięta w plastry bakłażana.

Składniki

  • 4 średnie bakłażany
  • 4 łyżki oliwy
  • 400 g makaronu rurk
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 250 g mozzarelli
  • sól, pieprz do smaku
  • pomidor do podania

Przygotowanie

  1. Bakłażana pokroić na cienkie plastry.
    Każdy plaster lekko posolić z obu stron i odłożyć.
    Po ok. 15 minutach wytrzeć z nich wodę, która się pojawiła a następnie (najlepiej za pomocą pędzelka) posmarować każdy plaster oliwą.
    Bakłażany ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Można też usmażyć na patelni grillowej.

  2. Makaron ugotować al dente. Czosnek i cebulę posiekać.
    Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć i dodać mięso.
    Smażyć ok 10 minut, mieszając i rozdrabniając mięso.
    Dodać passatę pomidorową i oregano, gotować 10 minut, lekko przestudzić.
    Tortownicę z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia.
    Dno i boki tortownicy wyłożyć bakłażanami tak, żeby nachodziły na siebie i wystawały poza brzegi tortownicy.

  3. W misce wymieszać makaron, sos z mięsem, startą mozzarellę, posolić i popieprzyć do smaku, przełożyć do tortownicy wyłożonej bakłażanem.
    Założyć wystające plastry bakłażana na farsz tak, żeby przykryć wierzch.
    Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Przed podaniem przestudzić i pokroić w plastry.

Komentarze do przepisu (3)

pelen_brzuszek 27 marca 2019
wow, ciekawe :)
KORAL 27 marca 2019
Wygląda super :)
slodkisentyment 27 marca 2019
Świetny efekt :)
Składniki
  • 4 średnie bakłażany
  • 4 łyżki oliwy
  • 400 g makaronu rurk
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 250 g mozzarelli
  • sól, pieprz do smaku
  • pomidor do podania
Składniki