Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Makaron pieczony w sosie pomidorowym z brokułem.

Składniki

  • Makaron 300 g
  • Seler średniej wielkości 1/4 szt.
  • Marchewka 2 szt.
  • Por mały 1/2 szt.
  • Brokuł około 500 g
  • Przecier pomidorowy 500 g
  • Olej do smażenia 2 łyżki
  • Lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • Oregano suszone 1 łyżeczka
  • Tymianek suszony 1 łyżeczka
  • Rozmaryn suszony 1/4 łyżeczki
  • Bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Sól
  • Ser żółty edamski około 100 g

Przygotowanie

  1. Marchewki oraz seler obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić pod przykryciem na oleju przez kilka minut.

  2. Por przekroić wzdłuż na dwie połowy, umyć dokładnie między liśćmi, następnie pokroić w paski o szerokości około 5 mm, dodać do jarzyn i dusić nadal pod przykryciem przez około 3 minuty.

  3. Brokuł podzielić na różyczki, umyć i dodać do warzyw wraz z lubczykiem, oregano, rozmarynem, tymiankiem, około 1 łyżeczką soli i 1 szklanką wody. Dusić przez około 7 minut.

  4. Do warzyw dodać przecier pomidorowy oraz bazylię i doprowadzić do wrzenia.

  5. Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy makaron i zalać sosem z warzywami. Makaron powinien być cały zanurzony w sosie, który spływa na dno, natomiast warzywa powinny zostać na wierzchu zapiekanki. Całość można delikatnie przemieszać, żeby upewnić się, że sos wmieszał się w makaron.

  6. Piec pod przykryciem przez około 15 minut.

  7. Ser w kawałku zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ser w plastrach pokroić na mniejsze plasterki.

  8. Po 15 minutach wierzch zapiekanki posypać startym lub pokrojonym serem i piec jeszcze przez około 5 minut bez przykrycia.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 20 marca
Wyśmienita zapiekanka:)Wszystko co lubię:)
Składniki
  • Makaron 300 g
  • Seler średniej wielkości 1/4 szt.
  • Marchewka 2 szt.
  • Por mały 1/2 szt.
  • Brokuł około 500 g
  • Przecier pomidorowy 500 g
  • Olej do smażenia 2 łyżki
  • Lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • Oregano suszone 1 łyżeczka
  • Tymianek suszony 1 łyżeczka
  • Rozmaryn suszony 1/4 łyżeczki
  • Bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Sól
  • Ser żółty edamski około 100 g
Składniki