Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Makaron zapiekany w sosie beszamelowym z dodatkiem warzyw i sera camembert.

Składniki

  • Makaron penne 300 g
  • Por 1 mały
  • Camembert 120 g
  • Seler naciowy 1 gałązka
  • Cukinia 1 mała
  • Mleko 2 szklanki
  • Mąka 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente.

  2. Por przekroić wzdłuż, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić w półplasterki.

  3. Cukinię i seler naciowy pokroić na cienkie plastry.

  4. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać warzywa, sól i pieprz do smaku. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.

  5. Do warzyw wlać mleko, dodać mąkę, całość dokładnie wymieszać i podgrzewać powoli, często mieszając.

  6. Camembert pokroić na małe kawałki.

  7. Kiedy sos zgęstnieje, dodać do niego camembert i dokładnie wymieszać.

  8. Ugotowany makaron przełożyć do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego i zalać sosem.

  9. Zapiekać w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 23 stycznia
Pyszna,syta zapiekanka:)
Docherro 24 stycznia
Świetna do zrobienia w najbliższym czasie:)
Składniki
  • Makaron penne 300 g
  • Por 1 mały
  • Camembert 120 g
  • Seler naciowy 1 gałązka
  • Cukinia 1 mała
  • Mleko 2 szklanki
  • Mąka 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia 3 łyżki
Składniki