Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kasia90
Pyszna i syta zapiekanka:)

Składniki

  • makaron rurki
  • kiełbasa śląska 2 pętka
  • papryka konserwowa
  • podgrzybki lub pieczarki
  • cebula 1
  • śmietana 18% 150ml
  • woda 650ml
  • papryka ostra szczypta
  • papryka słodka szczypta
  • tabasco
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • mąka 2 łyżki
  • Szczypiorek
  • Ser Gouda

Przygotowanie

  1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wsypujemy suchy makaron, wędlinę i paprykę pokrojoną w kostkę oraz podgrzybki podsmażone z cebulką. Następnie z pozostałych składników robimy sos, zagęszczamy mąką z odrobiną wody i podgrzewamy aby był gorący- nie gotować. Smakujemy jeśli trzeba doprawiamy i zalewamy składniki w naczyniu. Ser ścieramy na tarce, posypujemy zapiekankę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45minut w 180 stopniach.
    Smacznego
    PS. Można podawać z keczupem:)

Komentarze do przepisu (1)

rosynka 22 lutego 2019
Fajna zapiekanka i bardzo szybko sie robi, bo nie trzeba gotowac makaronu. Dzieki za ciekawy przepis!
Składniki
  • makaron rurki
  • kiełbasa śląska 2 pętka
  • papryka konserwowa
  • podgrzybki lub pieczarki
  • cebula 1
  • śmietana 18% 150ml
  • woda 650ml
  • papryka ostra szczypta
  • papryka słodka szczypta
  • tabasco
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • mąka 2 łyżki
  • Szczypiorek
  • Ser Gouda
Składniki