Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka łososiowa na zimno"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 30
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 20
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 283
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 30
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 20
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 283
Składniki
Ryż ugotuj na miękko w osolonym wrzątku (może się lekko rozgotować).
W małym rondelku rozpuść 2 łyżki naturalnego masła i wsyp przesianą przez sito mąkę pszenną. Po chwili smażenia wlej cienkim strumieniem zimne mleko i cały czas mieszając, dosyp odrobinę soli oraz pieprzu. Gdy sos zgęstnieje, połącz go z ryżem.
Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Plastry wędzonego łososia posiekaj lub zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj do ryżowego kleiku i dobrze wymieszaj.
Foremki wielkości talerzyka deserowego wysmaruj tłuszczem (może być masło lub oliwa) i nałóż przygotowaną masę.
Na wierzchu zapiekanek rozłóż plastry pomidora i mozzarelli. Posyp całość pokruszonym w dłoniach tymiankiem.
Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około 15 minut. Podawaj na zimno.Źródło: Kurier TV