Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka litewska z wędzonym boczkiem"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5927
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 139
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 304
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5927
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 139
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 304
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, większe sztuki potnij na cząstki, a mniejsze na połówki. Pokrojone ziemniaki włóż do garnka. Zalej je zimną wodą. Wkrusz kostkę bulionową i postaw na ogniu. Kiedy woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze około 15 minut.
Ząbki czosnku oraz cebule obierz. Ząbki czosnku dodaj do ziemniaków na około 5 minut przed końcem gotowania. Cebule drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, mieszając, zeszklij.
Podgotowane w bulionie ziemniaki oraz ząbki czosnku odcedź, dobrze osącz, wymieszaj z podsmażoną cebulą. obficie posyp mielonym czarnym pieprzem oraz suszonym majerankiem (ew. w miarę potrzeby także odrobiną soli). Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie ziemniaki dobrze pokryły się przyprawami.
Odłóż połowę ząbków czosnku, a pozostałe razem z ziemniakami przełóż do żaroodpornej formy.
Serek camembert potnij w cienkie plasterki albo w kosteczkę. Przykryj nimi ziemniaki. Na tym ułóż plasterki boczku oraz odłożone wcześniej ząbki czosnku.
Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez 30 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Gotowe danie udekoruj listkami majeranku. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.Źródło: Tina