Zapiekanka kalafiorowa

Zapiekanka kalafiorowa
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Fram
Kalafior zapiekany z ryżem i papryką.

Składniki

  • kalafior - 1 szt.
  • ryż - 200 g
  • cebula - 2 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • jajka - 5 szt.
  • koperek - 1 pęczek
  • olej - 2-3 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kalafiora gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie i odkładamy na durszlaku, żeby odciekł i nieco ostygł.

  2. Ryż gotujemy według przepisu i przekładamy na sitko, żeby odciekł i przestygł.

  3. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż się zezłoci.

  4. Paprykę kroimy w kostkę, a koperek drobno siekamy

  5. W misce dzielimy kalafiora na mniejsze kawałki, dodajemy ryż, paprykę, koperek i tartą bułkę. Wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i wszystko dokładnie mieszamy.

  6. Gotową masę przekładamy do formy (użyłem siliconowej), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 45 minut. No i gotowe. Smacznego !!! ;-)

Komentarze do przepisu (3)

GREGORHSPEED 11 lipca 2017
Świetny pomysł <3
Maudie 03 stycznia 2018
Taką zapiekankę to ja zawsze chętnie!!!A jej wygląd dodatkowo zachęca:)))
Dolcevita-in-my-kitchen 22 czerwca 2018
Cos dla mnie, wyobrazam sobie jaka smaczna :-)
Składniki
  • kalafior - 1 szt.
  • ryż - 200 g
  • cebula - 2 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • jajka - 5 szt.
  • koperek - 1 pęczek
  • olej - 2-3 łyżki
  • sól, pieprz
Składniki