Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta aromatyczna zapiekanka gospodarska jest rodzimą wariacją na temat włoskiej lazanii. Duszone warzywa w połączeniu z mieszanką ulubionego mięsa mielonego to łatwy w przygotowaniu i bardzo pożywny pomysł na obiad. Jeśli lubisz grzyby, możesz dodać do warzywnego farszu kilka suszonych prawdziwków lub garść pieczarek.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 563
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 34
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 32
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 330
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 563
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 34
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 32
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 330
Składniki
Na patelnię wlej 70 ml oleju i rozgrzej go. Obierz i posiekaj jedną cebulę oraz obierz i zetrzyj na tarce marchewki. Smaż warzywa do miękkości. Kapustę poszatkuj ostrym nożem lub szatkownicą i dodaj do smażonych warzyw. Dopraw solą oraz pieprzem i duś pod przykrywką, aż warzywa zmiękną. Jeśli zawartość patelni zacznie się przypalać, podlej warzywa odrobiną wody.
Na drugą patelnię wlej resztę oleju i rozgrzej go. Obierz kolejną cebulę i posiekaną wrzuć na patelnię, a następnie podsmaż na złoty kolor. Do cebuli dodaj mięso i smaż, aż stanie się jasne. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha, podlej ją wodą.
Dno naczynia do zapiekania wyłóż połową warzyw i posyp zieleniną, a wierzch posmaruj kwaśną śmietaną. Następnie wyłóż warstwę mięsa mielonego i ponownie rozsmaruj śmietanę. Przełóż ostatnią porcję warzyw i posyp startym, żółtym serem. Piecz w temperaturze 180°C stopni przez 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut i dopiero wtedy krój zapiekankę. Będzie ci łatwiej uzyskać zwarte kawałki. Danie podawaj gorące już bez żadnych dodatków.