Zapiekanka góralska

Przepis dnia 2013-01-15
Zapiekanka góralska
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: rosse
Przepyszna zapiekanka,zrobiona z prostych składników,ale jej smak naprawdę mnie zaskoczył:)Robiłam po raz pierwszy i jeszcze nie raz powtórzę:)

Składniki

  • ziemniaki, 6 sztuk
  • pieczarki duże, 6 sztuk
  • Papryka czerwona, 1 strąk
  • papryka żółta, 1 strąk
  • papryka zielona, 1 strąk
  • żółty ser, 20 dkg
  • kiełbasa zwyczajna, 15 dkg
  • Boczek wędzony, 15 dkg
  • cebula duża, 1 sztuka
  • olej, 3 łyżki
  • Natka pietruszki, pęczek
  • papryka w proszku
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszorować,ugotować w mundurkach.Po wystudzeniu obrać,pokroić w plasterki.

  2. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce oleju.Cebulę pokroić w krążki.Papryki pozbawić nasion,pokroić w słupki.Ser żółty grubo zetrzeć.Natkę pietruszki posiekać,boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.

  3. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać warstwami:ziemniaki,pieczarki,,kiełbasę z boczkiem i cebulę.Przykryć warstwą sera wymieszanego z natką pietruszki i papryką.Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.

Komentarze do przepisu (13)

Kocurekwkuchni 12 stycznia 2013
Ależ pięknie kolorowo się zrobiło:)
rosse 12 stycznia 2013
:)
Konto usunięte 12 stycznia 2013
Jak góralska to na bank przepyszna.Pozdrawiam cieplutko
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki, 6 sztuk
  • pieczarki duże, 6 sztuk
  • Papryka czerwona, 1 strąk
  • papryka żółta, 1 strąk
  • papryka zielona, 1 strąk
  • żółty ser, 20 dkg
  • kiełbasa zwyczajna, 15 dkg
  • Boczek wędzony, 15 dkg
  • cebula duża, 1 sztuka
  • olej, 3 łyżki
  • Natka pietruszki, pęczek
  • papryka w proszku
  • sól i pieprz
Składniki