Zapiekanka gołąbkowa

Zapiekanka gołąbkowa
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Składniki jak na tradycyjne gołąbki. Smak identyczny jak gołąbków. Wykonanie jednak mniej kłopotliwe. Polecam.

Składniki

  • 1 średnia kapusta
  • 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g ryżu brązowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
  • sos pomidorowy:
  • 1 słoiczek koncentrau pomidorowego
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno poszatkować i ugotować w lekko osolonej wodzie. Młodej kapuście wystarczy pół godziny gotowania. Odcedzić wodę.
    Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dać na patelnię i smażyć z pokrojoną cebulą oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Wymieszać z przyprawami.
    Ryż podgotować w osolonej wodzie na pół miękko. Wodę odcedzić.
    Przygotować sos pomidorowy. Do garnka wlać trzy szklanki wody. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotować kilka minut, a na koniec wlać mąkę rozprowadzoną w jednej szklance wody. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Sos powinien być dość gęsty.
    Do naczynia żaroodpornego wlać na dno kilka łyżek sosu. Na to wyłożyć całą ugotowaną kapustę wymieszą z mięsem i ryżem. Na wierzch pozostały sos. Zapiekać w 180 st. C około godziny.

Komentarze do przepisu (13)

fafiatko 08 sierpnia 2019
Nawet teraz bym zjadla, ale mi apetytu narobilas!
slodkisentyment 08 sierpnia 2019
Super. Lubię gołąbki, to coś dla mnie :)
KulinarnaChwila 09 sierpnia 2019
fajny pomysł :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 średnia kapusta
  • 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g ryżu brązowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
  • sos pomidorowy:
  • 1 słoiczek koncentrau pomidorowego
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
Składniki