Zapiekanka gołąbkowa

Przepis dnia 2017-07-01
Zapiekanka gołąbkowa
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Gołąbki w łatwiejszej i szybszej wersji - bez zawijania. :-) Tak przygotowana zapiekanka jest przepyszna, w smaku niemal identyczna jak gołąbki. Umieściłam ją w segregatorze z ulubionymi przepisami i z pewnością jeszcze nie raz powtórzę. Polecam zwłaszcza w sezonie na młodą kapustę.

Składniki

  • 1/2 główki kapusty lub 1 mała
  • 500g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki surowego ryżu
  • 1 cebula
  • 500g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku/butelce) + 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, wrzucamy na osoloną wrzącą wodę na około 10 minut. Odcedzamy, wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone wraz z cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodajemy surowy ryż, mieszamy. Całość wykładamy na kapustę do naczynia żaroodpornego.

  3. Passatę mieszamy z wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie szczelnie owijamy folią aluminiową.

  4. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5h. Mieszamy przed podaniem.

Komentarze do przepisu (1)

Majala 11 marca 2018
Podoba mi się ten przepis. Gdy już będzie w sklepach młoda kapusta, to z pewnością skorzystam z tego przepisu.
Składniki
  • 1/2 główki kapusty lub 1 mała
  • 500g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki surowego ryżu
  • 1 cebula
  • 500g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku/butelce) + 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Składniki