Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka bolońska powstała z myślą o prawdziwych miłośnikach spaghetti. W tym przepisie jest jeszcze więcej rozmaitych smaków, a dodatek ciągnącego się sera przypadnie ci do gustu.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7031
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 157
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 340
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7031
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 157
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 340
Składniki
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente.
Cebulę posiekaj drobno, tak samo zrób z obranymi czosnkami. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj seler naciowy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa podsmaż na odrobinie oleju na patelni. Kiedy zaczną robić się miękkie, zdejmij je. Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki.
Na tej samej patelni umieść mięso. Posól je, popieprz i smaż co jakiś czas mieszając. Kiedy nie będzie już surowe, dodaj wcześniej przygotowane warzywa. Zalej przecierem pomidorowym, zawartością puszki z pomidorami i koncentratem. Dopraw bazylią i oregano. Zagotuj, mieszaj od czasu do czasu i po kilku minutach wyłącz palnik.
W rondelku rozpuść masło i dodaj mąkę. Energicznie mieszaj, cały czas podgrzewając, aż się zrobi jednolita masa. Dodawaj mleko, nie przestając mieszać. Dopraw przyprawami i gotuj na średnim ogniu aż sos zrobi się gęsty oraz jednolity.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź kilka łyżek białego sosu. Dodaj połowę makaronu, ponownie wylej odrobinę sosu. Przełóż cały farsz z mięsem i warzywami. Wyłóż drugą połowę makaronu i zalej ją białym sosem. Na wierzch wysyp tarty ser.
Umieść naczynie żaroodporne w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut.