Zapiekanka

Przepis dnia 2011-08-12
Zapiekanka
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: taura
Dla takiego smaku warto zjeść trochę więcej kalorii :)

Składniki

  • ziemniaki
  • cebula
  • pieczarki
  • kiełbasa
  • sos beszamelowy, opis w treści
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Na patelnię wrzuciłam pieczarki pokrojone w ćwiartki, posiekaną cebulę, garść zielonej pietruszki, sól, pieprz. Smażyłam, aż sok z pieczarek zupełnie się zredukował. W piekarniku delikatnie zrumieniłam 30 dag kiełbasy. Ugotowałam ziemniaki pokrojone w plasterki. Sos beszamelowy: na gorącą patelnię wrzuciłam 3 łyżki masła, wsypałam 2 czubate łyżki mąki. Mieszając dolewałam mleko. Mleka należy dodawać tyle, aż sos będzie miał pożądaną konsystencję. Na koniec dodałam szczyptę gałki muszkatołowej. W naczyniu żaroodpornym układałam warstwy: ziemniaki, plasterki kiełbasy, pieczarki, ziemniaki, plasterki kiełbasy, pieczarki, ziemniaki, sos beszamelowy. Piekłam bez przykrycia w 180 stopniach przez 20 minut.

Komentarze do przepisu (6)

babciaaneczka 11 sierpnia 2011
Proste i szybkie danie, do ulubionych.
iwonasz 12 sierpnia 2011
moje smaki!! a kaloriami nie ma się co przejmować ,raz się żyje!!!
Macia1 15 sierpnia 2011
Prosty przepis :) Robię tak samo. Jeszcze do sosu dodaje trochę startego sera :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki
  • cebula
  • pieczarki
  • kiełbasa
  • sos beszamelowy, opis w treści
  • Natka pietruszki
Składniki