Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: szynszylka
alternatywa dla gotowanych ziemniaków, puree czy frytek

Składniki

Przygotowanie

  1. ziemniaki dokładnie umyć i ugotować z dodatkiem soli (nie obierać)

  2. gdy będą jeszcze lekko twardawe wyjąć z wody i ostudzić

  3. ziemniaki pokroić w ćwiartki (im chłodniejsze ziemniaki tym mniej będą się rozpadać i zachowają kształt)

  4. w misce wymieszać olivę z przyprawami, następnie wymieszać w tym wszystkim ziemniaki

  5. piekarnik rozgrzać do 220 stopni, na blasze ułożyć ziemniaki skórką do dołu

  6. piec wedle uznania ok 20-30 minut (po 15 minutach można ziemniaki polać pozostałą oliwą z przyprawami)

Komentarze do przepisu (6)

Mole3 17 lutego 2010
Dodatek ziół prowansalskich mówi wszystko - ziemniaczki tak upieczone muszą być pyszne! Dziękuję za przepis,... Czytaj całość »
Dodatek ziół prowansalskich mówi wszystko - ziemniaczki tak upieczone muszą być pyszne! Dziękuję za przepis, dodałam do ulubionych. Pozdrawiam.
oliwia_winna 17 lutego 2010
entuzjazmu brak...
sereberko80 18 lutego 2010
mój tata robi podobne, na poczatku nie mogłam się przemóc do jedzenia ziemniaków ze skórką ale są naprawdę... Czytaj całość »
mój tata robi podobne, na poczatku nie mogłam się przemóc do jedzenia ziemniaków ze skórką ale są naprawdę rewelacyjne, pychotka, polecam :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki