Zapiekane roladki

Zapiekane roladki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Propozycja na zapiekankę warzywną

Składniki

  • 100 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej)
  • 1/2 pęczka marchwi
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • sól
  • 1 cebula
  • 250 g wędzonego boczku
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml mleka
  • 200 g serka topionego
  • Gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Marchewki obrałem i pokroiłem wzdłuż na 4 części. Fasolkę opłukałem , odciąłem końcówki.
    Zieleń cebulek dymek skróciłem do ok. 12-15 cm , odkroiłem korzonki , same cebulki obrałem i umyłem. Odciąłem liście fenkułu , usunąłem stwardniałe części , umyłem i pokroiłem w podłużne kawałki.
    Fasolkę z fenkułem blanszowałem ok. 6 minut we wrzącej osolonej wodzie , po czym przełożyłem na durszlak i osączyłem.
    Obrałem cebulę na sos. Boczek pokroiłem na cienkie plasterki (1 trochę grubszy do pokrojenia). Cebulę i jeden plasterek boczku pokroiłem w drobną kostkę , przełożyłem na patelnię i zeszkliłem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodałem śmietanę z mlekiem , wymieszałem , zdjąłem z ognia i przestudziłem.
    Ser rozdrobniłem , dodałem do składników na patelni i mieszałem aż do jego rozpuszczenia. Sos przyprawiłem solą i gałką muszkatołową .
    Przygotowane warzywa podzieliłem na porcje i każdą z nich owinąłem plasterkiem boczku.
    Wysmarowałem żaroodporną formę i ułożyłem w niej roladki. Polałem równomiernie sosem i wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut o temperaturze 200 stopni C.
    Pod koniec zapiekania posypałem ją pokrojonym szczypiorkiem cebuli dymki i drobno pokrojonymi kosteczkami marchewki.

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 31 października 2014
Dodałam od razu do mojej książki kucharskiej.Składniki są superowe :)
Irys-1260 31 października 2014
Uwielbiam warzywa i warzywne zapiekanki. Robie takie ale dodaje makaron :)Ta wyglada mega apetycznie.
Futka 03 listopada 2014
Kolorowo, zdrowo i smacznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej)
  • 1/2 pęczka marchwi
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • sól
  • 1 cebula
  • 250 g wędzonego boczku
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml mleka
  • 200 g serka topionego
  • Gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy
Składniki