Zapiekane pieczarki portobello faszerowane kaszą gryczaną

Zapiekane pieczarki portobello faszerowane kaszą gryczaną
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
tanie
Pieczarki w kolejnej odsłonie:). Faszerowane smakują świetnie a mocna w smaku kasza gryczana dobrze do nich pasuje. Pyszne danie na obiad lub imprezową przekąskę. Można przygotować je wcześniej i w odpowiednim momencie włożyć do piekarnika.

Składniki

  • 4 pieczarki portobello
  • 100g kaszy gryczanej
  • 50g tartego sera cheddar
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki koncentratu pomidoroweg o
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
  • olej

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Studzimy, mieszamy z posiekaną natką pietruszki, i koncentratem pomidorowym. Dodajemy przyprawy.

  2. Pieczarki portobello myjemy, obieramy, odcinamy nóżki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy, nakładamy dużą ilość farszu, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po tym czasie włączamy termoobieg, zdejmujemy folię, pieczarki posypujemy serem cheddar i zapiekamy jeszcze przez 10-15 minut.

Składniki
  • 4 pieczarki portobello
  • 100g kaszy gryczanej
  • 50g tartego sera cheddar
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki koncentratu pomidoroweg o
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
  • olej
Składniki