Zapiekane meksykańskie naleśniki

Przepis dnia 2011-07-06
Zapiekane meksykańskie naleśniki
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: milla_poz
Nie wiem czy to danie ma coś wspólnego z kuchnią meksykańską, bo w Meksyku nigdy nie byłam, ale te składniki kojarzą mi się właśnie z tym krajem, stąd ta nazwa. Zresztą najważniejszy jest tu smak, a zapewniam, że ten jest baaardzo dobry :)

Składniki

  • naleśniki, ok 15 szt
  • kukurydza, 1 puszka
  • czerwona fasola, 1 puszka
  • pomidory w kawałkach, 1 puszka
  • papryka, 1 szt
  • cebula, 2 szt
  • kabanosy paprykowe (ostre) lub kiełbasa, 4 szt (zależy od wielkości
  • olej, do smażenia
  • kwaśna śmietana, 1 łyżka
  • keczup, 1 łyżka
  • sól, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
  • żólty ser, kilka plasterków

Przygotowanie

  1. Usmażyć naleśniki. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni (tryb konwencjonalny, jeśli z termoobiegiem to niższa temperatura). Wysmarować brytfannę masłem.

  2. Pokroić kabanosy krążki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju,po chwili dodać cebulę i paprykę pokrojone w kostkę. Dusić pod przykryciem ok 5 min żeby trochę zmiękły.

  3. Dodać kukurydzę, fasolkę i pomidory z sosem (z puszki). Dusić wszystko ok 10 min żeby smaki się przegryzły, ale mieszając żeby się nie przypaliło.

  4. Na każdy naleśnik nakładać ok 2-3 łyżki farszu, zawijać w rulony i układać obok siebie w brytfannie. Na spodzie garnka zostanie "sok", dodać łyżkę keczupu i śmietany i doprawić ziołami prowansalskimi.

  5. Na naleśnikach ułożyć plasterki sera żółtego i zalać powstałym sosem. Zapiekać ok 20 min na środkowej półce.

Komentarze do przepisu (10)

marynka89 04 lipca 2011
Pomysł na wykorzystanie naleśników mega, muszę wypróbować
tusia198812 04 lipca 2011
fajne wyglada, tylko mam pytanie jak serwoawac? wyciagac delikatnie kazdego nalesnika czy kroic i nakładac porcje?
taura 04 lipca 2011
pychotka, robię podobne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • naleśniki, ok 15 szt
  • kukurydza, 1 puszka
  • czerwona fasola, 1 puszka
  • pomidory w kawałkach, 1 puszka
  • papryka, 1 szt
  • cebula, 2 szt
  • kabanosy paprykowe (ostre) lub kiełbasa, 4 szt (zależy od wielkości
  • olej, do smażenia
  • kwaśna śmietana, 1 łyżka
  • keczup, 1 łyżka
  • sól, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
  • żólty ser, kilka plasterków
Składniki