Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dorsz wspaniale komponuje się z cytryną, a pszenne bułeczki dodają mu puszystości. Po prostu cud, miód, malina.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 115
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 115
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Kromki bułki namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. 1 cebulę obrać, drobno pokroić. Filety rybne (jeśli są duże, podzielić je na mniejsze części) i cebulę przepuścić przez maszynkę.
Przełożyć farsz do salaterki, dodać dokładnie odciśniętą z wody bułkę, jajko, sól i połowę pieprzu. Przez 2 - 3 minuty ubijać, aż powstanie jednolita, puszysta masa. Mokrymi dłońmi uformować z niej około 12 kulek.
Pozostałe cebule obrać i pokroić na plasterki. Paprykę umyć, oczyścić, pociąć na kostkę. Pomidory sparzyć, lekko ochłodzić, obrać ze skórki, podzielić na małe cząstki. Rozdrobnione cebule, paprykę i pomidory połączyć z olejem, dodając do smaku resztę pieprzu. Delikatnie wymieszać. Tą mieszanką wyłożyć dno żaroodpornego naczynia.
Na warzywach ułożyć kulki rybne. Wstawić do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika. Piec 45 minut, często podlewając kulki wytwarzającym się sosem. Cytrynę umyć, osuszyć, pokroić na plastry.
Gotowe kulki rybne podawać gorące, rozłożone na warzywach, udekorowane plastrami cytryny. Najlepiej smakują z ryżem ugotowanym na sypko.