Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zapiekanka bolognese
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 22
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 35
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 36
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 22
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 35
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 36
Składniki
Obierz i poszatkuj cebulę. Zeszklij ją na oliwię tak, aby miała złoty kolor. Pokrojone w plastry pieczarki dodajemy do cebuli i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy czosnek i pokrojoną papryczkę chi lii, mieszamy składniki. Zdejmujemy warzywa z patelni i przekładamy do żaroodpornego, ekologicznego naczynia o pojemności 4, 1 litra. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy mięso mielone. Smażymy aż do czasu zmiany koloru na różowy. Do mięsa dodajemy warzywa, pomidory, startą marchewkę. Doprawiamy przyprawami zmieszanymi z sosem. Mieszankę podlewamy czerwonym winem i dusimy ok.. 10 minut.
W tym samym czasie gotujemy makaron al dente . Warzywa z mięsem przekładamy do przekładamy do żaroodpornego, ekologicznego naczynia o pojemności 4, 1 litra. Posypujemy kaparami i pieczemy kilka minut. Następnie bolognese posypujemy dużą ilością parmezanu wraz z bazylią i pieczemy kolejne 7 minut. Po upieczeniu, bolognese możemy ozdobić kilkoma plastrami świeżego pomidora do dekoracji. Przepis zaczerpnięty ze strony http://termisil.com/ Używam naczyń tego producenta już od roku. Jestem z nich bardzo zadowolona. Jeśli macie ochotę to zachęcam do ich spróbowania również Was. Smacznego :)