zapiekane boczniaki

zapiekane boczniaki
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: anetaa26
Smaczny, szybki obiad :) Bardzo sycace, z dodatkiem surowki- kompletny obiad.

Składniki

  • 400 g boczniakow
  • 5 jaj
  • 100 g sera zoltego (starty lub w plastrach)
  • 100g szynki drobiowej
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 2 lyzki oleju
  • 200 ml smietany 12%
  • 100 ml mleka
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Boczniaki pokroic w kostke, papryke w paski, cebule posiekac drobno. Cebule poddusic na lyzce oleju, dodac boczniaki i papryke, dodac sol i pieprz, podlac woda i dusic do miekkosci (woda ma odparowac).

    4 jajka ugotowac na twardo, wystudzic, pokroic w plasterki. Plasterki jaj ulozyc na dnie wysmarowanej formy do pieczenia. Na jajka poukladac plastry szynki, na to wylozyc grzyby z warzywami.

    W miseczce ubic 1 jajko ze smietana i mlekiem, doprawic do smaku, dodac posiekana natke pietruszki, wymieszac. Masa jajeczna zalac rownomiernie przygotowana zapiekanke. Na wierzchu poukladac plastry sera (lub posypac startym) i zapiekac ok 15 minut w temperaturze 160 stopni.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 20 czerwca 2013
ależ pyszne żarełko,uwielbiam boczniaki:)
szczotka_od_kija 20 czerwca 2013
ja też je uwielbiam!!!! super przepis, koniecznie muszę wypróbować!!:) Piąteczka dla Ciebie:)
Konto usunięte 20 czerwca 2013
u mnie już są w książce ,tego sposobu nie jadłem.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g boczniakow
  • 5 jaj
  • 100 g sera zoltego (starty lub w plastrach)
  • 100g szynki drobiowej
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 2 lyzki oleju
  • 200 ml smietany 12%
  • 100 ml mleka
  • natka pietruszki
Składniki