Zapiekane bakłażany

Zapiekane bakłażany
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ciacho50
Smaczne i ekspresowe danie. Wystarczy wcześniej ugotować ryż, nadziać bakłażany, umieścić w piekarniku, a następnie cieszyć się ich pysznym smakiem. Gorąco polecam.

Składniki

  • 6 bakłażanów
  • 200 g. sera łatwo topliwego
  • 200 g. ugotowanego ryżu
  • 2 surowe papryki
  • 6 pieczarek
  • 1 dużą cebulę
  • Fasolkę szparagową
  • sól, pieprz
  • łyżka czosnku granulowanego
  • 3 łyżki oliwki do smażenia

Przygotowanie

  1. Ryż należy ugotować al dente. Cebulę i papryki pokroić w kostkę, dodać pieczarki pokrojone w plasterki , doprawić solą i pieprzem i smażyć na oliwce. Dołożyć fasolkę szparagową, czosnek granulowany. Wszystko razem dusić pod przykryciem.
    Bakłażany przeciąć na połówki, lekko wydrążyć środki, posolić i posmarować oliwką. Nałożyć farsz i piec w piekarniku w 180* przez 20 minut. Po tym czasie posypać startym serem i w dalszym ciągu piec już tylko przez pięć minut. Wyłączyć grzanie, bakłażany potrzymać jeszcze w piekarniku ok. 5 minut.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 14 maja
Pyszotka:)
KulinarnaChwila 14 maja
Pyszotka:)
Składniki
  • 6 bakłażanów
  • 200 g. sera łatwo topliwego
  • 200 g. ugotowanego ryżu
  • 2 surowe papryki
  • 6 pieczarek
  • 1 dużą cebulę
  • Fasolkę szparagową
  • sól, pieprz
  • łyżka czosnku granulowanego
  • 3 łyżki oliwki do smażenia
Składniki