Zapiekana kasza jęczmienna z warzywami

Zapiekana kasza jęczmienna z warzywami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maudie
Pyszny dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie :)

Składniki

  • Kasza jęczmienna 2 szklanki
  • Cebula 3-4 szt
  • Marchew 2-3 szt
  • Pietruszka 2-3 szt
  • Seler 1 mały
  • Majeranek 3-4 łyżki
  • Olej
  • Bułka tarta
  • Sól do smaku
  • Szczypiorek lub pietruszka

Przygotowanie

  1. Ugotować kaszę jęczmienną.

    Marchew,pietruszkę i seler ugotować a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.( Ja to zawsze robię przy okazji gotowania bulionu warzywnego)

    Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.

    Podsmażoną cebulę,utarte warzywa oraz majeranek dodać do ugotowanej kaszy i dokładnie wymieszać.Posolić do smaku.

    Kaszę z warzywami wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i wysypanego bułką tartą.
    Zapiec w piekarniku nagrzanego do ok 200 st ok 10-15 min.
    Posypać szczypiorkiem lub pietruszką.Smacznego:)

Komentarze do przepisu (14)

fafiatko 24 marca
Pycha! dla mnie to bylby pyszny lunch!
BEATA1978 24 marca
Dla mnie mogłoby być samodzielne danie :)
Nevermore 25 marca
A można tak z gryczaną, że tak zapytam po północy? ;p
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kasza jęczmienna 2 szklanki
  • Cebula 3-4 szt
  • Marchew 2-3 szt
  • Pietruszka 2-3 szt
  • Seler 1 mały
  • Majeranek 3-4 łyżki
  • Olej
  • Bułka tarta
  • Sól do smaku
  • Szczypiorek lub pietruszka
Składniki