Zapiekana karkówka po Kozacku

Zapiekana karkówka po Kozacku
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Soczysta , mięciutka karkówka w pysznym sosie do tego ziemniaczki.

Składniki

  • ½ kg karkówki wieprzowej
  • 4 cebule
  • 5 marchewek
  • Przyprawa do grilla
  • Sos sojowy
  • 20 dag sera żółtego
  • Sól
  • 6 łyżek majonezu pomorskiego
  • Olej do smażenia
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego

Przygotowanie

  1. 1. Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy.

  2. 2. Marchew obieramy i kroimy w plastry.

  3. 3. Cebulę obieramy i kroimy w pół księżyce.

  4. 4. Połowę marchwi układamy na naczyniu żaroodpornym.

  5. Na marchew układamy połowę cebuli.

  6. 6. Smarujemy ketchupem.

  7. 7. Polewamy sosem sojowym.

  8. 8. Mięso doprawiamy przyprawą do grilla i solą.

  9. 9.Karkówkę układamy na cebuli.

  10. 10. Przykrywamy ponownie pozostałą marchwią.

  11. 11. Na marchew wykładamy resztę cebuli.
    12. Polewamy sosem sojowym.

  12. 13. Ketchup mieszamy z majonezem.

  13. 14. Sosem przykrywamy zapiekankę.

  14. 15. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy sos.

  15. 16. Zapiekamy 45 minut w 180˚C.
    17. Zapiekanka gotowa.
    18. Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 17 kwietnia 2018
Super, ale o tym już chyba pisałem ;)
ErJot 18 kwietnia 2018
Apetyczny pomysł na karkówkę:)
Składniki
  • ½ kg karkówki wieprzowej
  • 4 cebule
  • 5 marchewek
  • Przyprawa do grilla
  • Sos sojowy
  • 20 dag sera żółtego
  • Sól
  • 6 łyżek majonezu pomorskiego
  • Olej do smażenia
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
Składniki