Zapiekana cukinia

Zapiekana cukinia
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Jest mnóstwo wersji tak przygotowanej cukinii. Polecam wersję wegetariańską. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę smażyć na oleju przez ok. 10 minut. Dodać cukier, vegetę, bazylię i pieprz.

  2. Kolejno dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez kolejne 10 minut. Podlać 1/4 szklanki wody.

  3. Gdy już wszystkie składniki będą miękkie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Na zakończenie wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem.

  4. Cukinie obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż, usuwamy nasiona.. Wnętrze smarujemy koncentratem pomidorowym, przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na około 10 minut

  5. Gdy cukinia będzie już miękka wypełniamy farszem i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut (po ok. 5 minutach na wierzch kładziemy plastry sera żółtego).

  6. Przed podaniem możemy posypać bazylią.

Komentarze do przepisu (6)

Agunkaa 17 lipca 2010
Bardzo ciekawe to danie,musze wyprobowac.
anetalive 17 lipca 2010
to jest to ;)
moniaaaa 22 lipca 2010
tez robie podobne tylko ze ja nie mam konkretnego przepisu na farsz a napycham tym co mam pod reka :)) troszke tego... Czytaj całość »
tez robie podobne tylko ze ja nie mam konkretnego przepisu na farsz a napycham tym co mam pod reka :)) troszke tego i tamtego i jest:))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki