Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niepozorne zielone kulki są bogate w wiele cennych substancji. Brukselka jest źródłem witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Jest też bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan, selen oraz potas. Zawiera również przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 129
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 200
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 518
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 274
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 129
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 200
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 518
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 274
Składniki
Brukselkę obrałem z wierzchnich liści. Naciąłem na krzyż od strony głąba. Gotowałem 5 min w osolonym wrzątku. Odcedziłem, przelałem zimna wodą. Brukselkę przeciąłem na pół, wyciąłem głąb. Cebulę pokroiłem w kostkę, zeszkliłem na patelni. Dodałem pokrojoną na pół plastry kiełbasę, chwilę smażyłem, dodałem następnie posiekany czosnek, tymianek i ziemniaki pokrojone w grube kawałki oraz mini marchewki, pokrojone na pół. Smażyłem ok. 5 minut. Zalałem ziemniaki śmietaną wymieszaną z przyprawami, dodałem brukselkę, dokładnie wymieszałem.
Ziemniaki z brukselką przełożyłem do naczynia żaroodpornego, posypałem częścią sera, przykryłem folią aluminiową, wstawiłem do rozgrzanego ( 200 stopni c ) piekarnika, zapiekałem ok. 40 minut, po tym czasie zdjąłem folię i dopiekłem zapiekankę jeszcze ok. 7 minut. Posypałem resztą parmezanu.