Zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Niestety w tym tygodniu za dużo czasu na gotowanie nie pozostaje, ale staramy się. Tym razem bardzo szybka propozycja na sycące danie, przy minimum "ruchów" w kuchni.

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 250 ml śmietany 18%
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 4 białe kiełbasy
  • 200 g chrzanu ze słoiczka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na talarki (5 mm), układamy na spodzie naczynia żaroodpornego, oprószamy solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z mlekiem i chrzanem, zalewamy ziemniaki. Kiełbasę nacinamy tylko z jednej strony, układamy na zalanych sosem ziemniakach, naczynie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 60 min w temperaturze 200°C,. Po tym czasie ściągamy folię, pieczemy 15 min w trybie termoobiegu. Podajemy ciepłe z ulubioną surówką.

Komentarze do przepisu (6)

Futka 18 sierpnia 2015
Przepyszna zapiekanka :) Smakowite polskie smaki :)
Konto usunięte 21 sierpnia 2015
biała kiełbasa i sos chrzanowy, mniam :)
BEATA1978 22 sierpnia 2015
Moje ulubione zestawienie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 600 g ziemniaków
  • 250 ml śmietany 18%
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 4 białe kiełbasy
  • 200 g chrzanu ze słoiczka
  • sól, pieprz
Składniki