Zapiekana biała kiełbasa w piwie

Zapiekana biała kiełbasa w piwie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zapiekana biała kiełbasa w piwie to bardzo smaczna propozycja na święta wielkanocne i na szybki obiad po pracy. Nie ma wiele pracy podczas przygotowania takiego dania, smakosze kiełbasek z pewnością będą zadowoleni. Sama kiełbaska jest bardzo apetyczna a cebulka to już rozkosz dla podniebienia! Zachęcam by zrobić taki posiłek również podczas powszedniego dnia, nie tylko na święta.

Składniki

  • 4 szt białej surowej kiełbasy
  • 2 cebule średniej wielkości
  • musztarda francuska albo miodowa
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • Olej roślinny
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroiłam w piórka i zrumieniłam na 2 łyżkach oleju. Przełożyłam do formy, w której miałam zapiekać kiełbaski. Wlałam piwo.
    Wymieszałam 2 łyżki musztardy z papryką i majerankiem. Każdą kiełbaskę posmarowałam tak przygotowaną marynatą i nakłułam wykałaczką.
    Ułożyłam kiełbaski na cebuli i zapiekałam bez przykrycia ok. 50 minut.
    Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.

  2. Notatki:
    * do marynaty można dodać łyżeczkę miodu

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 27 lutego 2020
Pycha:)
fafiatko 27 lutego 2020
Dlugo nie bylam przekonana do bialej kielbasy ale chyba treba do niej dorosnac, wyglada przepysznie!
Składniki
  • 4 szt białej surowej kiełbasy
  • 2 cebule średniej wielkości
  • musztarda francuska albo miodowa
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • Olej roślinny
  • natka pietruszki
Składniki