Zakręcona Babeczka

Przepis dnia 2020-07-16
Zakręcona Babeczka
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Danie robi się szybko, bardzo prosto, wszystko układamy w jednej formie. Filety z kurczaka z fasolką szparagową oraz papryką z dodatkiem serka śmietankowego który sprawia, że potrawa nie jest sucha.

Składniki

  • 3 połówki fileta z kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól
  • ½ kg fasolki szparagowej
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • Serek śmietankowy
  • ½ pęczka szczypiorku
  • Kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

Przygotowanie

  1. 1. Z fasolki obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie.
    2. Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy, doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą.
    3. Mięso układamy w podłużnej formie do pieczenia, tak żeby było przykryte dno, boki z możliwością zawinięcia mięsa do góry.

  2. 4. Na mięsie układamy połowę ugotowanej fasolki.

  3. 5. Fasolkę smarujemy serkiem śmietankowym.

  4. 6. Następnie na serku układamy drobno pokrojone papryki, żółtą oraz czerwoną.

  5. 7. Przykrywamy 3 plastrami żółtego sera i układamy pozostałą fasolkę.

  6. 8. Brzegi mięsa zawijamy tak żeby przykryć wierzch babki.

  7. 9. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w 180°C pod przykryciem. Przykryć folią aluminiową.

  8. 10. Po tym czasie wyjmujemy, odwijamy folię i na wierzch kładziemy pozostały żółty ser.
    11. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.

  9. 12. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz pomidorkami.
    13. Smacznego.

Komentarze do przepisu (9)

Nevermore 09 lipca
Jak ja lubię "zakręcone" Babeczki :D
Mam ich w domu trzy, a kolejna za miesiąc, więc nic ... tylko... Czytaj całość »
Jak ja lubię "zakręcone" Babeczki :D
Mam ich w domu trzy, a kolejna za miesiąc, więc nic ... tylko delektować się takim przepisem ;)
konhambos 10 lipca
wyglada przepysznie!
BEATA1978 10 lipca
Pięknie wygląda w przekroju, bardzo efektowne i na pewno smaczne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 połówki fileta z kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól
  • ½ kg fasolki szparagowej
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • Serek śmietankowy
  • ½ pęczka szczypiorku
  • Kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
Składniki