Wytrawne placki dyniowe z serem camembert

Wytrawne placki dyniowe z serem camembert
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
smaczne, aromatyczne, puszyste z ciągnącym się serem ... pyszne placki dyniowe na obiad lub kolację

Składniki

  • dynia - miąższ bez skóry i pestek 50 dag
  • jajko 4
  • ser camembert 12,5 dag
  • mąka ziemniaczana 6 pełnych łyżek
  • cebula 1 mała
  • czosnek 1 duży ząbek
  • sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie
  • koperek

Przygotowanie

  1. Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek pokroić drobno i przesmażyć do zeszklenia. Przełożyć do dyni, dodać żółtka, pokrojony w kostkę ser, przyprawić sola i pieprzem, wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę. Do masy dyniowej wsypać mąkę, pozostałe przyprawy i koper, wymieszać. Dodać pianę, delikatnie wymieszać łyżką. Placki smażyć na rozgrzanym oleju (ok. 2 łyżki na placek) z każdej strony po kilka minut, do zrumienienia. Podawać z ulubionym sosem lub tak jak u mnie z surówką. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (3)

BEATA1978 18 października 2014
Przepis zabieram. Mam jeszcze dynię, więc w najbliższym czasie upiekę placuszki :-)
sereberko80 18 października 2014
polecam, bo są naprawdę pyszne :-)
Futka 19 października 2014
Przepyszne te Twoje placuszki :)
Składniki
  • dynia - miąższ bez skóry i pestek 50 dag
  • jajko 4
  • ser camembert 12,5 dag
  • mąka ziemniaczana 6 pełnych łyżek
  • cebula 1 mała
  • czosnek 1 duży ząbek
  • sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie
  • koperek
Składniki