Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wytrawne ciasto ziemniaczane"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 494
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 71
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 494
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 71
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Składniki
Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki. Krótko obgotuj z dodatkiem szczypty soli (ok. 5 minut). Odlej i lekko przestudź. Dymki ze szczypiorkiem oraz czerwoną cebulę obierz, posiekaj.
Wymieszaj w misce z ziemniakami. Dodaj 3 łyżki śmietany. Dopraw całość do smaku solą oraz sporą szczyptą czarnego mielonego pieprzu.
Ciasto francuskie rozmroź (najlepiej wyjmij je z zamrażalnika dzień wcześniej i pozostaw na półce w lodówce). Rozłóż na stolnicy lub blacie i wytnij dwa duże koła. Jednym wylep dno oraz brzegi okrągłej formy.
Rozłóż masę ziemniaczaną. W drugim kole wytnij na środku niewielki otwór. Przykryj farsz, zlep brzegi. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piecz ok. 20 min w 200 st. Wymieszaj resztę jajek i śmietany, dopraw do smaku. Wlej przez otwór w cieście. Piecz jeszcze 20 minut.Źródło: Świat kobiety