Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wytrawna strucla z buraczkami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 104
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 54
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 462
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13453
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 104
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 54
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 462
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13453
Składniki
20 porcji, czas ok. 40 min; porcja – 100 kcal, cena 40 gr.
Buraki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, obierz ze skórki, a następnie drobno posiekaj. Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj drożdże instant, łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru.
Do suchych składników wlej 300 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody oraz łyżkę oliwy. Za pomocą miksera z końcówką w kształcie haka wyrób gładkie i elastyczne ciasto (około 5 minut). Wsyp posiekane buraki, wymieszaj starannie.
Przygotowane ciasto odłóż pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość (na około godzinę). Po tym czasie wyłóż je na posypaną mąką stolnicę.
Ponownie zagnieć ciasto, podziel na dwie części. Uformuj dwa podłużne bochenki. Skręć je lekko (wokół własnej osi) tak, by powstały strucle. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Odstaw na 30 min do wyrośnięcia. Piecz 30 minut w 180 st.
Drożdże z torebki
Są wygodne w użyciu, ponieważ nie wymagają przygotowywania zaczynu. Dotyczy to jednak jedynie popularnych i dostępnych w większości sklepów drożdży instant. Jeśli kupiłaś suszone, pamiętaj, że są one mniej skoncentrowane. Podobnie jak świeże, wymagają przygotowania zaczynu.Źródło: Świat kobiety