Wyspy mielone

Wyspy mielone
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawym daniem z mięsa mielonego, przygotuj kotlety według tego przepisu. Zamiast typowych kotletów mielonych lub gołąbków przygotuj pieczone kotlety na kapuście. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 główka kapusty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 6 łyżek ketchupu
  • 10 dag sera żółtego
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka majeranku

Przygotowanie

  1. 1. Kapustę kroimy w dwu centymetrowe krążki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek kapusty smarujemy oliwą i doprawiamy pieprzem oraz solą.

  2. 2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, sól, paprykę ostrą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną.
    3. Mięso rozkładamy na kapuście i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.

  3. 4. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, polewamy ketchupem i posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Ponownie wykładamy do piekarnika i zapiekamy 5 minut.

  4. 5. Danie gotowe.
    6. Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 09 grudnia 2021
Dzień dobry, biorę wszystkie :D
AnetaJR 09 grudnia 2021
Pomysłowe i apetyczne :)
marianna1289 30 grudnia 2021
super
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 główka kapusty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 6 łyżek ketchupu
  • 10 dag sera żółtego
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka majeranku
Składniki