Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wyśmienity omlet z grzybami"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27471
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1203
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27471
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1203
Składniki
Grzyby starannie oczyść z igliwia, opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Większe okazy pokrój na mniejsze kawałki, małe pozostaw w całości. Cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie wrzuć grzyby. Smaż na średnim ogniu 10-15 min, od czasu do czasu mieszając. Przełóż do miseczki.
Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem. Wlej mleko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni roztop 1 łyżkę masła. Wlej połowę masy jajecznej i poruszaj patelnią tak, by masa równomiernie się rozlała. Gdy jajka lekko się zetną, na wierzchu rozłóż połowę usmażonych grzybów.
Patelnię przykryj pokrywką, smaż na małym ogniu, aż masa się zetnie. Omlet zsuń na talerz, posyp posiekanym koperkiem. W ten sam sposób przygotuj drugi omlet ze składników, które pozostały.
30 minut. Porcja: 270 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie