Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wykwintne spaghetti"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3082
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 223
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3082
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 223
Składniki
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostawiając 3-4 łyżki wody, w której się gotował.
Cebulę obierz, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobniutko posiekaj. Opłucz i osusz listki bazylii.
Cebulę oraz czosnek wrzuć do rondla z rozgrzanym olejem, przesmaż. Pomidory rozdrobnij, wymieszaj z posiekanymi drobno listkami bazylii. Dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Wlej odłożoną wodę, w której gotował się makaron.
Całość wymieszaj, duś na małym ogniu ok. 5 minut. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i szczyptą ziół prowansalskich.
Szparagi obierz, us taw pionowo w wysokim naczyniu, gotuj ze szczy ptą soli ok. 15 min. Możesz też użyć szparagów z puszki. Po odcedzeniu pokrój je na mniejsze kawałki. Makaron wymieszaj z sosem pomidorowym i szparagami, posyp startym parmezanem.
czas ok. 40 min; porcja – 390 kcal, cena 2,60 złŹródło: Świat kobiety