Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wykwintne klopsiki w grzybowym sosie"
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1101
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11324
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1101
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11324
Składniki
Prawdziwki oczyść, pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj grzyby i smaż, aż puszczą sok. Wlej bulion. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku.
Duś pod przykryciem 30 minut, często mieszając i w miarę potrzeby dolewając do sosu wodę.
Mięso wymieszaj z uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, jajkiem oraz serem. Masę przypraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Klopsiki obtocz w mące. Smaż na rozgrzanej oliwie na rumiano. Włóż do grzybowego sosu i duś pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Dodaj śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, zagotuj. Przed podaniem danie posyp koperkiem.Źródło: Na żywo