Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wykwintna tarta morelowa"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 218
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 511
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13679
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 218
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 511
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13679
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji około 1, 10 zł
Jajko, żółtka i cukier ucieramy na gęstą masę. Dodajemy stopione i lekko schłodzone masło i likier, miksujemy, by się połączyły.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej, zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Formę natłuszczamy i prószymy mąką. Tortownicę wykładamy częścią ciasta. Nakłuwamy widelcem. Na cieście rozprowadzamy konfiturę.
Resztę ciasta wałkujemy, kroimy np. radełkiem w paseczki, układamy w szachownicę na cieście. Tartę pieczemy 30-35 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji 237 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 42 gŹródło: Rewia