Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie

Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Gotujaca1
Kaczka niezbyt często gości na naszych stołach, tym razem z dodatkiem sosu leśnego, przygotowanego na bazie... herbaty z leśnymi owocami.

Składniki

  • piersi z kaczki, 4 szt.
  • herbata czarna o smaku owoców leśnych, 3 saszetki
  • konfitura z borówek, 2-3 łyżki
  • mrożone maliny, 10 szt.
  • masło, 50 g
  • oliwa, 2-3 łyżki
  • ocet balsamiczny, 3 łyżki
  • owoce jałowca, 8 szt.
  • gałązka rozmarynu, 1 szt.
  • sól, pieprz, do smaku

Przygotowanie

  1. Piersi z kaczki oprószyć solą pieprzem, tłuczonymi owocami jałowca, posiekanym rozmarynem, skropić octem, oliwą dokładnie wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 12 godz.

  2. Zamarynowaną kaczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st na 15 min.

  3. Na patelnię wlać 300 ml mocnego naparu z herbaty, zredukować do 1/3 objętości, gotując kilkanaście minut. Pod koniec dodać konfiturę, maliny, masło, doprawić do smaku.

  4. Piersi z kaczki kroić na cienkie plastry, podawać z sosem.

Komentarze do przepisu (2)

lippy-25 19 kwietnia 2012
Ile ci płacą za każdy wpis z reklamą? :-) może sama się wkręcę w interes ;-)
Annuar 20 kwietnia 2012
Za samą kaczką nie przepada, ale bardzo podoba mi się przepis na sos
Składniki
  • piersi z kaczki, 4 szt.
  • herbata czarna o smaku owoców leśnych, 3 saszetki
  • konfitura z borówek, 2-3 łyżki
  • mrożone maliny, 10 szt.
  • masło, 50 g
  • oliwa, 2-3 łyżki
  • ocet balsamiczny, 3 łyżki
  • owoce jałowca, 8 szt.
  • gałązka rozmarynu, 1 szt.
  • sól, pieprz, do smaku
Składniki