Wyjątkowo aromatyczny sos

Wyjątkowo aromatyczny sos
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: taura
Przedstawiam Wam dzisiaj wyjątkowo aromatyczny sos. Będzie się świetnie nadawał do dowolnego rodzaju mięsa.

Składniki

  • 30 g grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki whisky
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • mała garstka natki pietruszki
  • łyżka mąki

Przygotowanie

  1. Dzień 1: namoczyłam grzyby.

  2. Dzień 2: pokrojone na paseczki grzyby i posiekaną cebulę ugotowałam w wodzie, w której się moczyły, lekko osoliłam. Kiedy grzyby były miękkie, dodałam whisky, natkę pietruszki i oregano. Gotowałam 5 minut. Po tym czasie dodałam wymieszane śmietanę, sos sojowy i musztardę. Zagęściłam do konsystencji sosu oprószając mąką. Pogotowałam jeszcze 2 minuty. Gotowe.
    Podałam z piersią kurczaka.

Komentarze do przepisu (1)

nats9511 23 marca 2019
Dopiero z opisu można wywnioskowac, że przyrządzasz sos z grzybów suszonych...
Składniki
  • 30 g grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki whisky
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • mała garstka natki pietruszki
  • łyżka mąki
Składniki