Wszechstronne "ciasto warzywne"

Przepis dnia 2020-10-22
Wszechstronne ciasto warzywne
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
To "ciasto warzywne" ma wiele zalet. Jest to swietny sposób na jedzenie warzyw dla tych, którzy za nimi nie przepadaja. Mozna je przygotowac z wyprzedzeniem i mozna uzyc warzyw, które lubimy najbardziej lub które pozostaly z przygotowania innych potraw. Poniewaz ciasto jest bardzo kolorowe, jest chetnie jedzone równiez przez maluchy.

Składniki

  • 1 cukinia
  • 3 marchewki
  • 150 g (mrożonego) groszku
  • 150 g (mrożonej) zielonej fasolki
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 200 ml płynnej śmietany lub mleka zagęszczonego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebule obrac i pokroic w cienkie plasterki, cukinie równiez pokroic w cienkie plastry. Usmazyc cbule z cukinia na malym ogniu z odrobina oliwy z oliwek i szczypta soli. Odstawic na chwile, obrac marchewki i pokroic na male kostki. Ugotowac fasole, marchewke i groszek, kazde warzywo maksymalnie 8-9 minut, nastepnie ostudzic pod biezaca zimna woda aby przerwać gotowanie i odcedzic.

  2. W duzej misce ubic jajka, dodac smietane, sól i pieprz i wszystko wymieszac. Dodac cukinie i cebule bez oleju oraz ugotowane warzywa i wszystko dokladnie wymieszac.

  3. Mieszanke warzyw z ciastem wlac do podluznej foremki. Jeśli nie jest ona silikonowa, musimy ja natluscic lub wylozyc papierem do pieczenia. Piec w temp. 180º C przez 40 - 45 minut.

  4. Ciasto mozna podawac zarówno na cieplo, jak i na zimno np. z odrobina sosu pomidorowego.

Komentarze do przepisu (6)

KORAL 18 października
Ale świetnie wyszło. Musi być pyszne :)
KulinarnaChwila 19 października
bardzo ciekawy przepis;)_
Maudie 19 października
Pięknie i pysznie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 cukinia
  • 3 marchewki
  • 150 g (mrożonego) groszku
  • 150 g (mrożonej) zielonej fasolki
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 200 ml płynnej śmietany lub mleka zagęszczonego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Składniki