Wspaniały pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Wspaniały pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Orionka
Ten pasztet z cukinii robiłam już kilka razy. Za każdym razem bardzo nam smakuje. Przepis znalazłam u Agnieszki Maciąg. Ja tylko lekko go zmodyfikowałam ;) Jest pyszny zarówno na zimno podany na chlebie jak również jako ciepły dodatek do obiadu, np. z sosem grzybowym.

Składniki

  • 2 niewielkie cukinie stare ze skórką na tarce o grubych oczkach,
  • 1 duża marchewka obrana i starta na tarce o małych oczkach
  • 1 cebula obrane i drobno posiekane
  • 3-4 ząbki czosnku obrane i posiekane
  • bułka tarta
  • mielone siemię lniane
  • kilka kapeluszy suszonych podgrzybków drobno pokruszonych
  • 2 jajka
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczku kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tyminaku
  • kilka listków świeżej bazyli drobno posiekanej
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek podsmażam na oleju. Cukinię solę i na chwilę odstawiam aby puściła sok po czym mocno odciskam. Cukinię łączę z marchewką, podsmażoną cebulą i czosnkiem, jajkami, przyprawami i ziołami i dobrze mieszam. Dodaję w podobnych proporcjach bułkę tartą i mielone siemię lniane w takiej ilości aby masa była zwarta. Na końcu doprawiam solą i pieprzem i na chwilę odstawiam aby masą zrobiła się zwięzła.

  2. Masę wykładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekę w piekarniki w 190 stopniach około godziny.

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 02 lutego 2018
Agnieszka, to zawsze mi się kojarzyła ze zdjęciami sprzed lat, ale może nie pytaj jakie to były ;)
Jedzonko... Czytaj całość »
Agnieszka, to zawsze mi się kojarzyła ze zdjęciami sprzed lat, ale może nie pytaj jakie to były ;)
Jedzonko fajne i tego się trzymajmy :D
Maudie 02 lutego 2018
stworzony wprost dla mnie :)
fafiatko 02 lutego 2018
fajne, moja ciocia dodaje sera zóltego i to podbija smak :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 niewielkie cukinie stare ze skórką na tarce o grubych oczkach,
  • 1 duża marchewka obrana i starta na tarce o małych oczkach
  • 1 cebula obrane i drobno posiekane
  • 3-4 ząbki czosnku obrane i posiekane
  • bułka tarta
  • mielone siemię lniane
  • kilka kapeluszy suszonych podgrzybków drobno pokruszonych
  • 2 jajka
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczku kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tyminaku
  • kilka listków świeżej bazyli drobno posiekanej
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej
Składniki