Wrap z grillowanym łososiem

Wrap z grillowanym łososiem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Kilka dobrej jakości składników to gwarancja sukcesu tej pysznej kanapki. Takiego wrapa robi się ekspresowo i wygodnie można go zjeść również w plenerze.

Składniki

  • proporcje na 1 wrapa:
  • tortilla pszenna BIO lub najlepiej domowa
  • 200 g łososia bez skóry i ości, najlepszy jest łosoś dziki z Alaski
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • koperek
  • soczysta pomarańcza
  • 2 liście sałaty karbowanej
  • garść rukoli
  • 1-2 liście radicchio
  • sos proporcje na kubek sosu:
  • 200 g jogurtu nadbużańskiego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • łyżeczka suszonej włoszczyzny
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól morska
  • pieprz kolorowy

Przygotowanie

  1. Łososia oprószamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Odstawiamy na kilka minut.
    Pomarańczę kroimy w grube plasterki.

    Sos: wszystkie składniki umieszczamy w słoiku. Energicznie potrząsamy, aż wszystko się połączy. Sos odstawiamy do lodówki.

    Na ruszcie układamy 2-3 plasterki pomarańczy na pomarańczy układamy ostrożnie rybę. Na rybie układamy też 2-3 plasterki pomarańczy. Grillujemy pod przykrytym grillem 3-4 minuty. Rybę możemy również zrobić w ten sposób na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym.

    Na desce układamy kawałek foli spożywczej na foli układamy tortillę. Na tortilli układamy liście sałaty, rukolę i cykorię, polewamy sosem, ostrożnie układamy gorącą rybę.Tortillę zwijamy i owijamy folią spożywczą, a następnie owijamy w papier kanapkowy i przewiązujemy sznurkiem w dwóch miejscach. Przecinamy na pół ostrym nożem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

    Taka kanapka jest pyszna więc od razu proponuję zwiększyć proporcje.

Składniki
  • proporcje na 1 wrapa:
  • tortilla pszenna BIO lub najlepiej domowa
  • 200 g łososia bez skóry i ości, najlepszy jest łosoś dziki z Alaski
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • koperek
  • soczysta pomarańcza
  • 2 liście sałaty karbowanej
  • garść rukoli
  • 1-2 liście radicchio
  • sos proporcje na kubek sosu:
  • 200 g jogurtu nadbużańskiego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • łyżeczka suszonej włoszczyzny
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
Składniki